Uw houten horloge op maat maken

U heeft een houten horloge gekocht maar dient deze nu in te korten? Om uw horloge in te korten is gereedschap nodig wat altijd bij uw horloge meegeleverd wordt. Dit kan een setje schroevendraaiers of een slagpin zijn. Op deze pagina vindt u alle relevante informatie om uw horloge zonder problemen in te korten.

Schroevendraaier: Nightfall, Nova, Lady, Cape Town, Circle, Blue AutomaticTimer serie
Slagpin: Java Automatisch Houten Horloge, eXtreme, Dual, Maestro serie, Grace Serie, Marble Serie, Sydney, Chicago, Athene, Alexandria, Akoya serie, Classico, Rio, Royal serie, Timer serie

Let op! Deze instructies zijn alleen voor horloges van het merk Greenwatch. voor elk ander merk kunnen wij niet garanderen dat deze instructies ook zo zijn. Wij kennen onze producten door en door en kunnen daarom garanderen dat onderstaande instructies u kunnen helpen.

Horloge inkorten met een schroevendraaier

Voor het inkorten van horloges met een schroevendraaier is bij uw horloges een set bijgeleverd, zodat u deze direct kunt inkorten. Hieronder vindt u de stappen om uw horloge in te korten.

Stap 1 – Gebruik de schroevendraaiers om de schroef & de pin los te krijgen

  • Steek vanaf beide kanten een schroevendraaier in de schakel.
  • Zie afbeelding. Houdt één kant stil en draai de andere schroevendraaier tegen de klok in. Op deze manier draait de schroef los van de pin die in de schakel zit.

Stap 2 – Verwijder het aantal schakels

Vervolgens doet u dit voor het aantal schakels dat u wilt verwijderen. Het mooiste is natuurlijk om bij twee schakels verwijderen deze niet uit een kant te halen, maar uit beide kanten een schakel te verwijderen.

Stap 3 – Verwijder de schakel en plaats de schroef + pin terug.

Het terugplaatsen van de schroef is door aan beide kanten een schroevendraaier te steken. De een houdt u stil en de andere draait u met de klok mee. Draai de schroeven goed vast, maar niet te vast! Indien u teveel kracht zet kan het schroefdraad beschadigen.

Mochten de schakels niet soepel bewegen omdat u uw schroeven stevig heeft vastgedraaid, loop er dan een dag mee om en u zult merken dat het uit zichzelf beter gaat zitten. Voor vragen over het inkorten van uw houten horloge kunt u contact met ons opnemen via ons mailadres of het contactformulier welke beide te vinden zijn op de contactpagina.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Horloge inkorten met een slagpin

Greenwatch blijft de horloges verbeteren en daarom zijn er op dit moment twee soorten pinnen in omloop die in te korten zijn met een slagpin. Dit kan een enkele pin zijn die aan het uiteinde gekarteld is om zo de schakel op zijn plek te houden. De andere optie is een pin met een busje aan het einde. Wanneer er aan 1 zijde van de band een ronde buis zichtbaar is, weet u dat u deze pin heeft. Dit zal ook de enige kant zijn waar de slagpin werkt.

Gekartelde pin

Het inkorten met een slagpin is simpel wanneer u de slagpin vanuit de juiste kant erin steekt. De pin die u eruit gaat tikken is aan een kant verbreedt om zo vast te blijven zitten in de schakel. Om de pin te verwijderen, dient u niet het verbreed gedeelte door de hele schakel te tikken met de slagpin. Op deze manier drukt u de pin steeds vaster en is er een kans dat het hout splijt door de hoge druk van de pin.

Wanneer u het horloge voor zich neemt kunt u het beste vanaf de linkerkant de pin eruit slaan voor de schakels onder de kast. Voor schakels “boven” de kast is het doorgaans van rechts naar links. Normaal gesproken zou de pin vanaf deze kant eruit gehaald moeten worden. Echter kunt u het beste een controle uitvoeren voordat u hem helemaal doortikt zoals hierboven uitgelegd staat. Om dit te controleren kijkt u naar de slagpin, wanneer deze een klein stukje uitsteekt. Op dat moment kunt u zien of dit een gladde kant is of de gekartelde kant. Ziet u een glad uiteinde, druk dan de slagpin terug en sla de pin er vanaf de andere kant uit. Ziet u een verbreed gedeelte, dan kunt u verder gaan en de pin eruit tikken. De pinnen zitten altijd aan een kant in dezelfde richting. Wij zijn druk bezig om achterop de schakel een klein streepje/pijltje te zetten zodat u daaraan kunt zien welke kant de slagpin geplaatst moet worden om de pin te verwijderen. Zo maken wij het u nog een stapje makkelijker voor u.

Gekartelde pin die met een slagpin het horloge kan laten inkorten

Pin met busje

De pin met busje is een nieuwe manier van Greenwatch om de schakels aan elkaar vast te zetten. Het voordeel is dat u makkelijk weet vanaf welke kant het horloge ingekort moet worden. Immers is één zijde volledig dicht en andere zijde heeft een duidelijk zichtbaar busje (een rondje met een gat erin waar de pin in zit). Vanaf de zijde met het gat slaat u de slagpin tegen de pin aan waarna deze loskomt. U kunt nu vanaf de andere zijde de pin eruit trekken en de schakels inkorten.

Bij het vastzetten van de pin is het héél belangrijk dat u een *klik* hoort, zodat u weet dat de pin en het busje in elkaar geklikt zijn. Wanneer dit niet het geval is kan de pin loszitten en de band losraken. Hierbij adviseren wij om de dichte kant om een plakke ondergrond te houden die tegendruk geeft. Vervolgens kunt u het busje op de pin drukken met een slagpin (slaan met een hamer is niet nodig en raden wij af).

Wij adviseren om voor de veiligheid de pin te verwijderen met een klein hamertje. Tik met de hamer op de slagpin om gemakkelijk de pinnen te verwijderen. Voor vragen over het inkorten van uw houten horloge kunt u contact met ons opnemen via ons mailadres of het contactformulier welke beide te vinden zijn op de contactpagina.